Oost Kreta

Het Lasithi-plateau bevat windmolens die eigenlijk symbool zijn komen te staan voor Kreta. Bovenop het plateau heb je een  mooi uitzicht. De dikti-grot (10-17 uur)´geboorteplaats Zeus´ is een belangrijke attractie van dit gebied en zeker een bezoekje waard. De wandeling omhoog door een eikenbos naar de ingang van de grot duurt ongeveer 20 minuten en is niet zwaar, maar de treden die de donkere grot invoeren kunnen verraderlijk zijn, vooral na een regenbui. Een gids is niet verplicht. Het is echter wel handig om een zaklantaarn bij je te hebben. De 70 meter diepe kloof is stellig indrukwekkend en het is tussen de druipstenen niet moeilijk om de mythen en legenden op te roepen die met de grot zijn verbonden.

Het Faneromi-klooster is een afgelegen klooster die als adelaarsnest op een rots hoog boven de vlakten van Kalo Chorio met in de verte de golf van Mirabello gebouwd is. Je hebt hier een spectaculair uitzicht. Het klooster is gebouwd rond een kleine kluizenaarsgrot, en bevat fresco´s (neem een zaklantaarn mee).

Moni Toplou is een van de rijkste en invloedrijkste kloosters op Kreta (9-13 en 13.15-17 uur).

Het eiland van spinalonga is een rotsachtig eiland wat de toegang tot Elounda-baai beheerst. Het vormt een natuurlijk bastion waarop Venetianen in 1579 een bijna onneembaar fort bouwden. Het fort hield meer dan veertig jaar stand nadat de rest van Kreta al in handen van de Turken was gevallen. Vroeger werden de mensen met lepra naar het eiland gestuurd, zodat ze andere mensen niet konden besmetten.

De oudste badplaats van Kreta is Agios Nikolaos met zijn fantastische ligging aan de Mirabello-baai. Het is een ongewone combinatie van vissershaven en het schilderachtige Voulismeni-meer en heeft vele restaurants, winkels en hotels.

Hét palmenstrand van Kreta is het strand van Vai.

Paleis Kato Zakros is de kleinste paleis en ligt in de buurt van een rustig strand. Hier zijn een groot aantal kostbaarheden gevonden.

Het Panagia Kira is een byzantijns kerk met fresco´s uit 13de, 14de eeuw.

Oost Kreta