De Echte Griekse bruiloft

 

Een echte Griekse bruiloft gaat anders dan we in Nederland gewend zijn. Plechtigheden beginnen al twee dagen voor de huwelijksvoltrekking: de bruid wordt mooi aangekleed en opgemaakt waarbij de aanwezigen zingen en bidden  terwijl door de bezoekers geld, geschenken en goud op het bed achtergelaten worden, dit alles speelt zich af in de slaapkamer van het aanstaande echtpaar. Deze ceromonie wordt dan ook krevatie genoemd en dat betekent bed.

De dag erna is er een soort van vrijgezellenavond

Op de dag van de huwelijks voltrekking gaan ze naar de kerk ,als ze in het zelfde dorp trouwen te voet en als ze ergens anders trouwen gaat er een hele stoet met versierde auto`s luid toeterend achter elkaar aan naar de kerk.
 
Bij de kerk wacht de bruidegom op zijn bruid waarna ze samen de kerk in gaan gevolgd door de andere gasten. De huwelijksceromonie duurt zo`n anderhalf uur,waarbij de meeste uit respect blijven staan. Het bruidspaar staat voor de Papas (de priester) en hoeft zelf niets te zeggen,er wordt alleen gevraagd om de bijbel te kussen en samen van de wijn te drinken.

 
De Peetoom en Peettante plaatsen Stefana ,dit zijn twee ronde kroontjes verbonden met een lint op het hoofd van het bruidspaar en wisselen deze drie keer van plaats dit gebeurt ook met de trouwringen. Daarna loopt het bruidspaar met de Peetoom en Tante drie keer rond het altaar en drinken ze samen uit de bokaal met wijn.

Nu zijn ze getrouwd! en worden ze gefeliciteerd met de woorden :Na zisete wat een lang leven betekend

Hierna kan het feest beginnen !!!!! met veel dans, drank en eten !