Text Box: Eten & drinken

Zacharoplasteion is een banketbakkerij

Baklava is bladerdeeg gevuld met een mengsel van honing en gemalen amandelen.

Bougatsa is een gebakje gevuld met yoghurt en kaas.

Lukumades zijn gefrituurde deegballen met honing

Kafenion is een café, hier komen Kretenzische mannen samen om de krant te lezen, over politiek te praten en backgammon te spelen. Het is ongewoon dat er vrouwen komen.

Ouzo is anijsdrank gedronken met water.

Rakí is een soort wijnjenever.

Retsina is de plaatselijke wijn gemaakt van de hars van pijnbomen.

Kafe elliniko is Griekse koffie. Let op er zit onderin prut dus rustig drinken!

 

 

Meer suiker is vari gliko

Zonder suiker is sketo

Oploskoffie is nescafé

Taverna is meest gangbare type restaurant waar u een verscheidenheid van gebakken en geroosterde gerechten, vis en salades vindt.

Psistaria is een restaurant gespecialiseerd in aan het spit geroosterd voedsel.

Psarotaverna is gespecialiseerd in visgerechten.

 

 

Het bekendste Griekse voorafje zijn de mezes: een verzameling lekkere hapjes zoals schijfjes tomaat, stukjes kaas, mosselen, olijven, etc.

Tsatsiki is yoghurt, komkommer en knoflook te eten met brood.

Melitzanosalata is aubergine dip.

Dolmadakia zijn gevulde wijnbladeren.

Souvlaki is stukjes vlees gegrild.

Kip is kotopoulo.

Stifado is een stoofschotel met rundvlees, tomaten en ui.

Moussaka is een schotel met gehakt, aubergines, aardappelen en béchamelsaus.

Kleftiko is een schotel met vlees, aardappelen, groenten in een aardewerkenpot.

Barbounia´s = Rode mul, ksifias = zwaardvis, ktapodi = octopus, kalamari = inktvis.

Fasoulada zijn sperziebonen gestoofd met tomaten.

Boureki is een courgette, aardappelen, kaastaart.