Midden Kreta

& Iraklion

Op Kreta zijn vier ru´nes van paleizen te bezoeken Knossos, Festos, Malia en Zakros.

Knossos (8-17 uur weekend 8-15 uur) is ┤gerestaureerd┤ door Sir Arthur Evans. Hij noemde het mino´sch naar de legendarische koning Minos.

Grote badplaatsen zijn bij Malia, Chersonissos, Agia Pelagia, Matala.

Agia Pelagia: de new road, die westwaarts van de hoofdstad voert, slingert door de heuvels en biedt een prachtig uitzicht over de Iraklion-baai en de bergen erachter.

Chersonissos is een van de grote vakantieoorden en het heeft een groot zandstrand, tal van bars, disco┤s, vele trendy boetieks en sieradenwinkels, het draait hier om het nachtleven..

Verder vindt je op watersport- en zwemgebied het Star waterpark met allerlei watersporten (8-18 uur) en aquasplash waterpark (10-17 uur).

Op 1 km van Chersonissos vindt je het Kretenzisch openluchtmuseum Lychnostasis (9.30-14 uur maandag gesloten). Dit is een levend museum waar u veel zult opsteken over de traditionele Kretenzische cultuur. Rondleidingen zijn inbegrepen bij het entreegeld. Elke zaterdag om 21.00 uur zijn er Griekse dansvoorstellingen en audio-visuele shows.

Malia (34 km ten oosten Iraklion) heeft een lang zandstrand, er zijn veel vakantieoorden en je hebt er paleis Malia (dinsdag-zaterdag 8.30-15 uur, zondag 9.30-14.30 uur).

Paleis van Festos (8-17 uur) is het mooist gelegen mono´sch paleis door zijn ligging op een plateau boven de Messara-vlakte, zo biedt het paleis een weids uitzicht over deá vruchtbare landbouwgronden en op de imposante hellingen van de Psiloritis-gebergte in het noorden.

Gortis (8.30-15 uur) licht even buiten Agii Deka op de Messara-vlakte en is voor de verandering geen Mino´sche ru´ne (niet gerestaureerd dus alleen stenen). Je vindt er de basiliek van Agioss Titos (ru´ne kerk). Verderop ligt het goed bewaard gebleven en indrukwekkende Odeon, eená amfitheater met marmeren vloer en zitplaatsen. Achter in het theater zijn de beroemde Wetten van Gortis in een muur ingemetseld.

Midden Kreta

Iraklion heeft een oude haven waar de vis direct bij de kraampjes aan de kade verkocht wordt. De zeewering voert met een boog naar het imposante Venetiaanse fort (maandag ľ zaterdag 8-16 uur, zondag 10-15 uur). Achter in de haven zijn de oude Venetiaanse gewelfde Arsenalen, ooit scheepswerf.

Dicht bij de haven vind je de Agios Titoskerk (Byzantijns) en Agios Markoskerk vanaf deze kerk kijk je uit op het belangrijkste ontmoetingscentrum/ plein Platia Venizelou. Via de straat dacdalos kom je bij het Archeologisch museum (dinsdag-zondag 8-18 uur en maandag van 12.30-18 uur). Het archeologisch museum is de erfenis van de MinoŰrs in de vorm van eeuwen oude kunst en artefacten. Een must om te zien.

Via de straat Odos 1821 kom je uit op D╔ markt van Iraklion. De Porta Kenouria zijn de rijkversierde poorten uit de 16de eeuw die Kreta tegen de Turken beschermde.Verder heeft Iraklion nog eená historisch museum (Istorikemousio) (maandag-vrijdag 9.30-16.30 uur, zaterdag 9.30-14.30 uur, zondag gesloten).

Omgeving Iraklion